ponedeljek, 1. november 2021

Obisk pri Alfonzu Henriku - Fonazku

 Danes smo se prebudili v sončni Bragi in se ob 10.00 odpeljali z Madžari v Guimaraes. Ponovno nas je vodil vodnik Leandro, kar nas je razveselilo. Obisk smo pričeli na razgledni točki pri svetišču Penha. Navdihnila nas je okolica svetišča, polna zaobljenih, granitnih skal, ki nudijo veliko možnosti za raziskovanje in otroško igro. Najlepši sta kapelici v votlinah med skalami. Leandro se je pošalil na račun lokalnega stadiona, ki spominja na največje stranišče na svetu, saj njegova streha spominja na toaletno sedalo. V izobilju prostega časa smo si privoščili dopoldansko kavico v kavarni brez cappuccina, nate, bele kave itd. Potem smo se spustili v mesto, ki slovi kot najstarejša portugalska prestolnica, saj je tam že v 10. stoletju prvi portugalski kralj Alfonz Henrik postavil svoj dvor, še danes eden najstarejših gradov v Evropi. V njegovi bližini pa je v 13. stoletju zrasla še knežja palača, ena najimenitnejših stavb na Portugalskem. Pri obeh smo si ogledali njuno veličastno notranjost. Videli smo kraljevi krstni kamen, palačo, polne srednjeveškega pohištva, orožja, tapiserij iz različnih obdobij in krajev sveta. Njene dvorane so imele vidno ostrešje v obliki obrnjene karavele. V kraljevem gradu smo se sprehodili po obrambnem zidu. Spustili smo se v mestno jedro, kjer smo obiskali frančiškansko cerkev s tako bogato pozlačenim oltarjem, da bi se še sveti Frančišek obrnil v grobu. V primerjavi z Brago je Guimaraes veliko bolj živahno turistično mesto, znano po študentskem življenju. Hoteli smo poskusiti portugalsko nacionalno specialiteto bakalar na 101 način, vendar je bilo mesto tako preplavljeno s turisti, da nismo dobili proste mize. 

Po zelo razgibanem vikendu nas jutri čaka nov delovni dan. Medtem ko je precepljenost tu okoli 93% in epidemija obvladana, se v Sloveniji pripravljate na novo zaprtje. Zato pa po tisočletju miru spet trepetamo pred ogrsko invazijo naših sostanovalcev. 


Ni komentarjev:

Objavite komentar

Obrigado Portugal!

 Profesor nas je zbudil, ko smo vsi še spali. Preoblekli smo se iz pižam in se odpravili še na zadnji zajtrk. Če vas zanima, smo vseh 14 dni...